Home Rady a návody Nejčastější chyby při přípravě kávy

Nejčastější chyby při přípravě kávy

by Mag

U nás i ve světě je káva oblíbeným nápojem, to ale neznamená, že vždy chutná tak, jak by chutně měla. Přečtěte si, jaké jsou nejčastější chyby, kterých se milovníci kávy dopouští při jakékoliv z příprav, a na čem nejvíce záleží, aby káva chutnala podle vašich představ.

Pokud víte, co vlastně od kávy očekáváte, je výběr té, která vás chuťově uspokojí, celkem hračka. Pokud vám ale i oblíbená zrna z vaší milované kavárny nesedí, problém může být v její přípravě. Podívejme se na nejčastější chyby, kterých se doma můžete dopustit. 

Káva čeká na přípravu příliš dlouho

Pokud kupujete mletou kávu, může být problém v tom, že rychle ztratila svou chuť. To se může stát i v případě, že jsou zrna namletá třeba více než týden. Ideálním řešením tak je pořídit vlastní mlýnek, kupovat celá zrna, a požadované množství namlít před jejich přípravou.

Špatně uskladněná káva 

I v případě celých zrn je ale dbát na to, aby se ke kávě nedostal vzduch, světlo ani vlhkost. Využijte tak uzavíratelné nádoby, do kterých koupená zrna jednoduše přesypete. 

Špatně zalitá káva

Pokud kávu zalijete příliš horkou vodou, její chuť se vytratí. Podobně je tomu v případě, kdy použijete vodu naopak studenou. Ideální tak je hlídat teplotu pomocí speciálního teploměru nebo vařit vodu v konvici s možností nastavení teploty vody. Ta by měla dosahovat 91-96 °C.

Kávovar, který si žádá pozornost

Další příčinou špatné chuti může být fakt, že je ve vašem kávovaru špatně vyčištěná některá z jeho částí. Ať už je to mlýnek, filtr nebo nádoba na vodu, dopad na chuť může být opravdu výrazný. 

Nekvalitní káva

Pokud jste se rozhodli vyzkoušet novou kávu, veškeré kroky v přípravě provádíte přesně podle pokynů, ale káva stále nechutná podle vašich představ, možná jste prostě zvolili kávu nekvalitní. Často se s takovou setkáte v supermarketech. Kávu byste totiž měli zpracovat do měsíce od jejího pražení, což se vám u kávy koupené v běžných obchodních řetězcích nemůže povést. Pokud dáte přednost kávě z výběrové pražírny, na které je Česká republika opravdu bohatá, nešlápnete vedle. Kvalitní kávu, jejíž koupí navíc podpoříte dobrou věc, seženete na webu Mountain Gorilla. Část peněz z jejího prodeje jde na podporu organizace Gorilla Doctors, která se stará o přežití posledních horských goril v tropickém pralese. 

Related Articles

Leave a Comment