Španělsko nám nabízí mnoho skvělých potravin. Když si je dopřejeme, s velkou pravděpodobností se je budeme chtít dopřávat znovu a znovu. To platí jak pro věhlasná španělská sladká vína, tak pro jejich výtečné masové výrobky, nebo pro úžasné sýry. Ty nejenže krásně voní, ale také vypadají a především chutnají.
Kozí sýry, kravské i ovčí ze španělských oblastí
K místům, kde vznikají španělské sýry, se řadí oblasti La Mancha, Galicie, Baskicko, Kantabrie, ale i Andalusie, Asturie či třeba Baleárské a Kanárské ostrovy. Jsou zde různé klimatické i geografické podmínky, stejně jako odlišné tradice, díky čemuž se od sebe jednotlivé druhy sýrů liší.
Máte-li rádi ovčí sýry, ty zde vyráběné zrají 3 – 18 měsíců a chutnají výrazněji. Lehčí chuť mají kravské sýry, které jsou také měkčí. Populární kozí sýry pro skutečné gurmány mohou být více aromatické, ale i jemné. K těm nejoblíbenějším patří Manchego, Mahón či třeba Cabrales, který zraje ve vápencových jeskyních s vysokou vlhkostí a vlivem jeskynních kvasinek a plísní.
Kvalitní sýry s výborným hodnocením
K nejlépe hodnoceným patří např. ovčí sýr Manchego Anejo s dobou zrání 12 – 15 měsíců. Pochází z La Mancha a je vyráběn dle tradičních receptur. Má bohatou krémovou a výraznou chuť, lehce až kořeněnou. Obzvlášť chutnat vám bude s plátky jamónu či žlutým melounem. Výborný je i s fíkovým chlebíčkem i olivovou marmeládou.
Máte-li rádi jemné sýry krémové konzistence, budete velmi mile potěšeni sýrem Tetilla původem z Galície. Je vyroben ze syrového kravského mléka a díky tomu, že jej můžeme lehce roztavit, je obzvlášť vhodný do omáček, na maso i coby základ na pizzu. Přidat jej ale můžete k jakémukoli tepelně upravovanému jídlu, nebo jej sníst při pokojové teplotě k chlebu pod marmeládu.
Bohatou nabídku sýrů ze Španělska najdete na edelikatesy.cz, stejně jako kvalitní vína a nápoje, delikátní šunky a salámy, sladkosti, speciality a další potraviny. Doprava objednávek je zcela ZDARMA.