Home Rady a návody Jak připravit zeleninu tak, aby neztratila spoustu vitamínů?

Jak připravit zeleninu tak, aby neztratila spoustu vitamínů?

by svet zeny

Jak asi víte, zelenina by měla tvořit každodenní nezanedbatelnou součást našeho jídelníčku. Přece jen obsahuje spoustu důležitých vitamínů i minerálů, které naše tělo potřebuje. Málokdo však tuší, kolik těchto mikroživin se během obyčejné přípravy v kuchyni ztrácí. Jak zachovat vysoký obsah důležitých látek?

Vyzkoušejte šetrné vaření

Spousta důležitých mikroživin je velmi citlivá na způsob přípravy. To platí například pro vitamin C. Ten se z potravin ztrácí už při samotném krájení! Už při této činnosti se můžete rozloučit přibližně s 30 % celkového obsahu v dané surovině. Klasické vaření v hrnci, případně smažení v pánvi vám ukradne dalších 15–30 %. Při delším vaření se rozlučte klidně až se 70–90 % tohoto vitaminu. Podobně to funguje i pro řadu dalších vitamínů a minerálů v zelenině.

Přesně proto se snažte ji co nejméně krájet. Chcete-li v ní zachovat důležité látky i po uvaření, použijte digitální horkovzdušnou fritézu. Ta používá šetrný způsob přípravy potravin, takže v nich zanechá mnohem vyšší obsah mikroživin. Jak funguje horkovzdušná fritéza? Vše spočívá ve využití rychle se pohybujícího horkého vzduchu, který šetrně ohřeje vložené potraviny. A to bez jejich ponoření do oleje (další zdravotní benefit).

Ideální pomocník do domácnosti

Mezi nejoblíbenější digitální horkovzdušné fritézy na trhu patří Nutribullet Air Fryer. Tento pomocník nabízí celkem 8 programů pro různé druhy vaření. Zároveň umožňuje vysokou variabilitu teplot, takže svou zeleninu nebudete zbytečně trápit v pekelné výhni. Cirkulace vzduchu probíhá rovnoměrně, díky čemuž se vaše suroviny ohřejí rovnoměrně. Výkon 1 800 W plně dostačuje pro náročnější úkoly při přípravě potravin pro celou rodinu. Více informací o zdravé přípravě zeleniny zjistíte na webových stránkách Nutribullet.com.

Related Articles

Leave a Comment