Jak asi víte, zelenina by měla tvořit každodenní nezanedbatelnou součást našeho jídelníčku. Přece jen obsahuje spoustu důležitých vitamínů i minerálů, které naše tělo potřebuje. Málokdo však tuší, kolik těchto mikroživin se během obyčejné přípravy v kuchyni ztrácí. Jak zachovat vysoký obsah důležitých látek?
Vyzkoušejte šetrné vaření
Spousta důležitých mikroživin je velmi citlivá na způsob přípravy. To platí například pro vitamin C. Ten se z potravin ztrácí už při samotném krájení! Už při této činnosti se můžete rozloučit přibližně s 30 % celkového obsahu v dané surovině. Klasické vaření v hrnci, případně smažení v pánvi vám ukradne dalších 15–30 %. Při delším vaření se rozlučte klidně až se 70–90 % tohoto vitaminu. Podobně to funguje i pro řadu dalších vitamínů a minerálů v zelenině.
Přesně proto se snažte ji co nejméně krájet. Chcete-li v ní zachovat důležité látky i po uvaření, použijte digitální horkovzdušnou fritézu. Ta používá šetrný způsob přípravy potravin, takže v nich zanechá mnohem vyšší obsah mikroživin. Jak funguje horkovzdušná fritéza? Vše spočívá ve využití rychle se pohybujícího horkého vzduchu, který šetrně ohřeje vložené potraviny. A to bez jejich ponoření do oleje (další zdravotní benefit).
Ideální pomocník do domácnosti
Mezi nejoblíbenější digitální horkovzdušné fritézy na trhu patří Nutribullet Air Fryer. Tento pomocník nabízí celkem 8 programů pro různé druhy vaření. Zároveň umožňuje vysokou variabilitu teplot, takže svou zeleninu nebudete zbytečně trápit v pekelné výhni. Cirkulace vzduchu probíhá rovnoměrně, díky čemuž se vaše suroviny ohřejí rovnoměrně. Výkon 1 800 W plně dostačuje pro náročnější úkoly při přípravě potravin pro celou rodinu. Více informací o zdravé přípravě zeleniny zjistíte na webových stránkách Nutribullet.com.